3MTP (Tech)Zdalne Lekcje

Technologia gastronomiczna 3 MTP

11.05.2020 r.

Temat: Utrwalenie wiadomości i dietach

W celu utrwalenia wiadomości o żywieniu dietetycznym przesyłam kolejną porcję ćwiczeń.

Zapiszcie i rozwiążcie zadania w zeszycia, a potem przyślijcie mi zdjęcia.

 

11. W jakim schorzeniu stosuje się dietę niskoenergetyczną ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………….

12. Wymień diety o niskiej kaloryczności ……………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………….

13. Wymień produkty bogate w błonnik pokarmowy ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………….

14. Dieta bogatoresztkowa jest zalecana przy zaparciach, zaproponuj wysokobłonnikowe i pełnowartościowe śniadanie ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………….

15. Co to jest gluten i w jakim schorzeniu zabronione jest spożywanie glutenu. ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………….

16. Wymień zboża zawierające gluten ……………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………….

Przypominam o sprawdzianie zaplanowanym na jutro.

Dorota Gajowy