28.04.2020 r.
Temat: Dieta bezglutenowa
Czas realizacji: 2 godziny
Celem lekcji jest scharakteryzowanie diety bezglutenowej.
Zagadnienia do tematu:
- Cel i zastosowanie diety
- Produkty dozwolone i zabronione w diecie
- Oznaczenia żywności bezglutenowej.
- Przykładowy jadłospis
Na początek proszę przypomnieć sobie wiadomości o glutenie – co to jest gluten, w jakich surowcach i produktach występuje, jak wpływa na organizm i jaką rolę pełni w produkcji żywności.
Materiał do przeanalizowania znajdziecie w prezentacji.
Zaburzenia związane z podażą glutenu większości z nas kojarzą się z celiakią. Jednak w rzeczywistości wśród ludzi niemogących spożywać pszenicy celiakia jest najrzadziej występującym schorzeniem. Znacznie częściej przyczyną dolegliwości jest nadwrażliwość na gluten lub alergia na pszenicę.
Nietolerancja glutenu
Celiakia, czyli nietolerancja glutenu, to przewlekła choroba o podłożu autoimmunologicznym, powodowana podażą (spożywaniem) glutenu. Zgodnie z najnowszymi badaniami epidemiologicznymi, na to schorzenie cierpi jedynie 1% populacji świata. Do najczęstszych objawów tej choroby należą: zahamowany wzrost, częste biegunki, niezdiagnozowane bóle oraz niedokrwistość (anemia). Diagnostyka opiera się głównie na testach immunologicznych i genetycznych oraz na wynikach biopsji kosmków jelitowych.
Nadwrażliwość na gluten
Często mylona z celiakią, czyli nietolerancją glutenu, stanowi jednak osobną jednostkę chorobową. Występuje nawet do 6 razy częściej niż celiakia. Osoby mające nadwrażliwość na gluten zazwyczaj obserwują u siebie m. in. bóle brzucha, biegunki, nudności, utratę masy ciała, wzdęcia, ból głowy, ból kości i stawów, skurcze mięśni, drętwienie rąk i nóg, przewlekłe zmęczenie, niedokrwistość, zaburzenia koncentracji, depresję, nadpobudliwość, ataksje, przewlekłe wrzodziejące zapalenie jamy ustnej. W związku z tak dużą rozbieżnością objawów, diagnostyka nadwrażliwości na gluten jest bardzo trudna. Głównym potwierdzeniem diagnozy jest ustąpienie objawów po przejściu na dietę bezglutenową.
Wykaz produktów dozwolonych i zabronionych w diecie zamieszczam w tabeli.
Przy opracowywaniu jadłospisów dla chorych na celiakię najbardziej zalecanym krokiem jest konsultacja z dietetykiem.Planując jadłospis samodzielnie należy pamiętać o odpowiedniej podaży energetycznej, innej dla każdego człowieka. Zależy to od płci, wagi, wzrostu, wieku oraz aktywności w ciągu dnia. Mężczyźni, którzy pracują fizycznie, będą mieli zapotrzebowanie na poziomie nawet 3000 kcal dziennie. Poniżej przykładowy jadłospis w diecie bezglutenowej.
Proszę przeanalizować zamieszczone materiały i samodzielnie opracować 1- dniowy jadłospis w diecie bezglutenowej. Czekam na wasze prace pod adresem dorotagajowy@wp.pl
Myślę, że przyszła już pora na przesłanie prezentacji nt. kuchni innych narodów. Przysyłajcie je w miarę możliwości.
Dorota Gajowy