Uncategorized

Technologia gastronomiczna 2FTP

Dzień dobry

26.05.2020r.

Temat lekcji: Obróbka wstępna mięsa, podrobów i dziczyzny  – 2 godziny lekcyjne

Cel lekcji: poznanie etapów obróbki wstępnej mięsa, podrobów i dziczyzny

Zagadnienia  do zapisania w zeszycie:

1. Obróbka wstępna mięsa:

  • rozmrażanie
  • mycie
  • wykrawanie
  • porcjowanie
  • pobijanie , formowanie

zabiegi dodatkowe:

  • wykańczanie potraw ( oprószanie solą, obtaczanie w bułce tartej, grzankach, panierowanie)
  • szpikowanie
  • peklowanie
  • marynowanie

2. obróbka wstępna podrobów

3. obróbka wstępna dziczyzny

Proszę o zapoznanie się z materiałami zawartymi w prezentacji

2TŻ-TechGastTo-19-marzec.doc

obejrzeć filmy:

 

 

 

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk