Dzień dobry
26.05.2020r.
Temat lekcji: Obróbka wstępna mięsa, podrobów i dziczyzny – 2 godziny lekcyjne
Cel lekcji: poznanie etapów obróbki wstępnej mięsa, podrobów i dziczyzny
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
1. Obróbka wstępna mięsa:
- rozmrażanie
- mycie
- wykrawanie
- porcjowanie
- pobijanie , formowanie
zabiegi dodatkowe:
- wykańczanie potraw ( oprószanie solą, obtaczanie w bułce tartej, grzankach, panierowanie)
- szpikowanie
- peklowanie
- marynowanie
2. obróbka wstępna podrobów
3. obróbka wstępna dziczyzny
Proszę o zapoznanie się z materiałami zawartymi w prezentacji
obejrzeć filmy:
https://www.youtube.com/watch?v=FV5g7q-4HNw
Pozdrawiam
Teresa Szymoniuk