Technik żywienia i usług gastronomicznych jest idealnym wyborem dla osób, które chcą realizować swoje kulinarne pasje i poznawać tajniki sztuki kulinarnej. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją usług gastronomicznych. Jest to atrakcyjny kierunek pozwalający na zdobycie dobrego zawodu, który zapewni osiągnięcie sukcesu na rynku pracy. Uczeń zdobędzie umiejętności z zakresu przygotowania, dekoracji potraw i napojów oraz planowania racjonalnego żywienia. Ponadto uzyska wiedzę dotyczącą organizacji imprez okolicznościowych, technik nakrywania stołu i obsługi kelnerskiej.
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Perspektywy zatrudnienia:
- Różnego rodzaju zakłady gastronomiczne – bary, restauracje, pensjonaty, stołówki itp.
- Instytucje zajmujące się obrotem żywnością oraz upowszechnieniem wiedzy o niej
- Możliwość prowadzenia własnej działalności w zakresie usług gastronomicznych i cateringowych
Kontynuacja nauki:
Absolwent chcący zdobyć większą wiedzę w tym zawodzie może kontynuować naukę w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz kierunkach pokrewnych tj:
- Dietetyka
- Gastronomia i sztuka kulinarna
- Bezpieczeństwo żywności
- Zarządzanie jakością i analiza żywności
- Biotechnologia
- Technologia i organizacja gastronomii
- Chemia żywności
- Gastronomia i hotelarstwo




