Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- organizowania, koordynowania i samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej
- sporządzania podstawowych dokumentów związanych z prowadzeniem przedsiębiorstwa
- sprzedaży przetworzonej żywności z zachowaniem obowiązujących przepisów prawa
- opracowywania i stosowania efektywnych strategii marketingowych związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą
- organizowania działalności produkcyjnej, logistycznej i handlowej dla swojego przedsiębiorstwa
- obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE
- cykl kształcenia w zawodzie technik agrobiznesu obejmuje dwie kwalifikacje zawodowe: RL.O3 Prowadzenie produkcji rolniczej oraz RL.07 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
- kwalifikacje zawodowe są potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki
- uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy
PERSPEKTYWA
Zdobycie zawodu pozwala absolwentowi kontynuowanie nauki w ramach studiów na uczelniach rolniczych, ekonomicznych lub innych, albo do podjęcia pracy w:
- przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego
- firmach handlowych, usługowych i produkcyjnych
- urzędach administracji samorządowej
- własnych firmach lub gospodarstwach rolnych i ubiegać się o fundusze strukturalne Unii Europejskiej.
- własnych firmach, gospodarstwach rolnych, agroturystycznych lub organizować wypoczynek ekoturystyczny dla mieszkańców dużych aglomeracji miejskich lub może prowadzić własna produkcję gospodarczą
- ubiegać się o fundusze strukturalne Unii Europejskiej
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
- ROL.04 Prowadzenie produkcji rolniczej
- ROL.05 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie