Aktualności

Zajęcia terenowe z przedstawicielami firmy Ampol-Merol BGD Lab.

W dniu 27 maja 2025 r.  w naszej szkole odbyło się spotkanie z przedstawicielami firmy Ampol-Merol BGD Lab. Gościliśmy panów Sławomira Zawieruchę oraz Jacka Opalę. W zajęciach terenowych brały udział klasy: 1 BT oraz 1 CB. Podczas spotkania  dokonano lustracji poletek doświadczalnych, na których uprawiane są cztery odmiany pszenicy ozimej oraz trzy odmiany jęczmienia ozimego. Rośliny te zostały potraktowane specjalnym preparatem mikrobiologicznym Novobakt AzoFosfo.

Novobakt AzoFosfo to innowacyjny nawóz mikrobiologiczny zawierający wyselekcjonowane szczepy bakterii, między którymi zachodzi efekt synergii – współdziałania. Bakterie te mają zdolność wiązania wolnego azotu z powietrza i gleby oraz zwiększania dostępności fosforu poprzez rozpuszczanie wcześniej zablokowanych związków. Dzięki temu preparat zapewnia kompleksowe odżywienie roślin uprawnych.

Zawarte w preparacie bakterie należą do grupy tzw. PGPB (Plant Growth Promoting Bacteria) – bakterii stymulujących wzrost roślin. Ich działanie prowadzi do intensywniejszego rozwoju zarówno części nadziemnej, jak i systemu korzeniowego. Głębsze i lepiej rozbudowane korzenie umożliwiają roślinom lepsze radzenie sobie w warunkach suszy, co ostatecznie przekłada się na wyższy plon.

Skład preparatu Novobakt AzoFosfo:

  • Azospirillum lipoferum
  • Azotobacter chroococcum
  • Bacillus megaterium

Efekty działania preparatu:

  1. Wiązanie dodatkowego azotu atmosferycznego – do 50 kg N/ha
  2. Udostępnianie zablokowanego fosforu – do 40 kg/ha
  3. Rozbudowa systemu korzeniowego
  4. Poprawa struktury gleby

Zasady stosowania preparatu:

  • Aplikować po wschodach roślin, grubą kroplą
  • Temperatura powietrza w ciągu pierwszej doby po aplikacji nie powinna spadać poniżej 5°C
  • Zabieg należy wykonać po południu, najlepiej w dzień pochmurny, deszczowy lub tuż przed/po deszczu
  • Nawożenie azotowe można wykonać dopiero po upływie 7 dni od zastosowania preparatu; odwrotnie – po nawożeniu azotowym również należy odczekać 7 dni przed aplikacją bakterii

Podczas spotkania uczniowie mieli okazję aktywnie uczestniczyć w obserwacjach i porównaniach – analizowali długość kłosów oraz wielkość systemu korzeniowego na poletkach kontrolnych i tych, na których zastosowano preparat. Wyniki jednoznacznie wskazały na korzystny wpływ bakterii na jakość i ilość ziarna.

To wyjątkowe wydarzenie stanowiło nie tylko wartościową lekcję biologii i rolnictwa, ale również okazję do poszerzania wiedzy, wymiany doświadczeń oraz rozwijania zainteresowań uczniów w zakresie nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji roślinnej.

Jak zawsze, nad wszystkim czuwali pan Mirosław Dawidiuk oraz pani Marta Marecka – Gierej – nauczyciele naszej szkoły, którzy  organizują, nadzorują każde spotkanie,  wspierają młodzież  w wyciąganiu wniosków z przeprowadzanych doświadczeń, pomagając im się uczyć i rozwijać.