WITAM !!!
29.05.2020
Temat: Przemysł cukrowniczy i przetwórstwo ziemniaków.
Celem lekcji jest przedstawienie procesu produkcji cukru oraz przetwórstwo ziemniaków na przykładzie produkcji maki ziemniaczanej skrobi ziemniaczanej
Zagadnienia do zapisania
- Etapy produkcji cukru
- Etapy produkcji skrobi
Cukrownictwo jest jedną z branż przemysłu spożywczego, która zajmuje się produkcją cukru. W Polsce jedynym surowcem są buraki cukrowe. Ziemniak to również jeden z głównych surowców przemysłu spożywczego. Przetwórstwo ziemniaków pozwala uzyskać bardziej bogatą ofertę wyrobów z ziemniaków.
Treści do lekcji znajdują się w prezentacji:
Zachęcam do obejrzenia filmów: produkcja cukru i chipsów ziemniaczanych
https://www.youtube.com/watch?v=umTsETYo-i4
https://www.youtube.com/watch?v=8rEutOeMOp0
Z lekcji należy sporządzić notatkę zawierającą etapy produkcji cukru i skrobi ziemniaczanej. Wszelkie pytania i informacje zwrotne kierujemy na moją pocztę wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Pozdrawiam J. Zając