15.05.2020
Temat: Wybrane technologie produktów spożywczych.
Witam !!!.
Zgodnie z zapowiedzią kartkówki na dzień dzisiejszy będzie ona w formie Qizu. W tym celu należy zalogować się pod następującym linkiem https://quizizz.com/join?gc=565792 i przystąpić do pracy . Będzie on dostępny od godziny 9 00 do 09 20 . 15.05.2020r. Gdyby były problemy proszę o informację na dziennik lub pocztę, a udostępnię ponownie o godz 19 30
Celem dzisiejszych zajęć jest poznanie technologii przetwórstwa produktów zbożowych.
Przetwórstwo spożywcze zajmuje się przetwarzaniem surowców roślinnych i zwierzęcych w produkty spożywcze. Główne branże przetwórstwa spożywczego to: przemysł zbożowo-młynarski , cukrowniczy, olejarski, ziemniaczany, mleczarski, owocowo- warzywny, mięsny, piekarsko-ciastkarski. Poszczególne branże wytwarzają wiele wyrobów, które należy produkować ze szczególnym zachowaniem zasad higieny.
Pod tematem w zeszycie proszę wpisać branże przetwórstwa spżywczego i etapy produkcji mąki, i kasz.
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
WAŻNE: Za tydzień sprawdzian wiadomości- dział Utrwalanie żywności
Pozdrawiam i życzę miłej pracy. J. Zając