17.04.2020
Temat: Operacje i procesy jednostkowe w produkcji żywności.
Drodzy uczniowie. Kontynuujemy nauczanie.
Celem dzisiejszej lekcji jest :
Omówienie i wyjaśnienie operacji i procesów fizykochemicznych i biotechnologicznych zachodzących w produkcji żywności
Zadania na dziś:
Operacje i procesy fizykochemiczne
Procesy biotechnologiczne –pojęcie i zastosowanie
Procesy fermentacyjne – rodzaje i znaczenie
Operacje i procesy fizykochemiczne – Czynności zasadnicze procesu technologicznego to operacje i procesy fizykochemiczne
Istotą ich jest zmiana stanu skupienia lub rozproszenia.
Należą do nich : krystalizacja, emulgowanie, sorpcja i desorpcja , koagulacja , żelifikacja, aglomerowanie ciał sypkich.
Charakterystyka operacji i procesów fizykochemicznych – treści te otrzymacie w formie prezentacji na emaile
Procesy biotechnologiczne – produkcja biomasy(drożdży), procesy enzymatyczne z wykorzystaniem enzymów, procesy fermentacyjne- przetwarzanie surowców roślinnych i zwierzęcych z udziałem drobnoustrojów
Treści do lekcji otrzymacie w formie prezentacji na e-maile.
Należy zapisać temat w zeszycie.
Wyjaśnić pojęcia : krystalizacja, fermentacja, emulgowanie.
Wymienić rodzaje fermentacji . Przesłać na adres jolantazajac66@wp.pl
Termin realizacji : 22.04.2020r
Pozdrawiam
Jolanta Zając