Nadchodzi magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. W związku z tym, uczennice Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Natalia Kochanowska i Anna Kucyk z klasy II PT, Julia Kolasa i Wiktoria Hulewska z klasy IV PT wraz z opiekunkami Anną Salomon, Małgorzatą Semeniuk i Joanną Michaluk uczestniczyły 19 grudnia br. w programie telewizyjnym „Miłego Popołudnia” w TVP3 Lublin.
Zaprezentowały widzom różne potrawy wigilijne i świąteczne przygotowane specjalnie na tę okazję. Proponowały m.in. barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami oraz gwiazdę makową. Podczas programu uczennice przygotowały tradycyjne potrawy wigilijne, a były to śledzie pod pierzynką (przepis w załączeniu) oraz pierogi z kapustą i grzybami. Natomiast babeczki z kremem serowo-łososiowym oraz monoporcje w postaci owocowych deserków były przykładem nowoczesnych potraw świątecznych.
Ciekawą przystawką, która przykuła uwagę prowadzących program, była koreczkowa choinka wykonana z owoców, warzyw oraz wędliny i sera. Podczas prac kulinarnych na antenie uczennice wraz z opiekunkami opowiadały o tradycjach kulinarnych w swoich rodzinach. Podkreśliły, że szkoła, którą reprezentują, daje wiele możliwości rozwoju kompetencji zawodowych oraz zdobycia dodatkowych kwalifikacji. Dzięki realizacji innowacyjnych projektów finansowanych ze środków UE ZSCKR w Jabłoniu oferuje młodzieży unikalne doświadczenia zawodowe, takie jak zagraniczne praktyki w Hiszpanii, Grecji czy Włoszech w ramach programu Erasmus+.
Uczniowie kształcąc się w tym zawodzie uczestniczą w profesjonalnych kursach, takich jak barmański, kelnerski czy baristyczny.
Emocje związane z gotowaniem na żywo były ciekawym doświadczeniem, które pokazało jak ważne są opanowanie oraz wiedza i doświadczenie, które są atutami każdego profesjonalnego szefa kuchni.