3CB (SB_I)Zdalne Lekcje

Produkcja zwierzęca (dodatkowa) klasa 3 CB 11.05.2020r.

Temat: Mięso z Polski może trafić na nowy rynek. Szansa dla eksporterów.

Celem dzisiejszej lekcji jest zapoznanie z sytuacją rynku mięsa wołowego, drobiowego, baraniego i koziego.

Mięso z Polski może trafić na nowy rynek. Szansa dla eksporterów.

Służby weterynaryjne Zjednoczonych Emiratów Arabskich poinformowały o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych wwożonych do tego kraju – podał w środę resort rolnictwa. Jak dodano, oznacza to, że polskie mięso może być eksportowane do ZEA.

Załamanie eksportu spowodowane koronawirusem zachwiało pozycją producentów wołowiny. Foto Tytus Żmijewski

Ministerstwo wyjaśniło, że nowy wzór świadectwa obejmuje mięso drobiowe, wołowe, baranie i kozie.

„Dla polskich producentów mięsa drobiowego, wołowego, baraniego i koziego oznacza to możliwość eksportu do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA)” – podkreśliło ministerstwo.

Resort dodał, że dokument wraz z wymogami weterynaryjnymi dotyczącymi przesyłek dostępny jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz u Powiatowych Lekarzy Weterynarii.

„Jednocześnie Główny Lekarz Weterynarii informuje, że przestał obowiązywać dotychczasowy wzór świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa drobiowego i jego produktów wywożonych do ZEA” – wyjaśniono.

Pod koniec kwietnia Jan Krzysztof Ardanowski rozmawiał z ministrem stanu ds. bezpieczeństwa żywnościowego ZEA Mariam bint Muhammed Saeed Hareb Almheiri nt. eksportu polskiej żywności do Emiratów.

Zjednoczone Emiraty Arabskie w dużej mierze uzależnione są od importu produktów rolno-spożywczych. Są też jednym z priorytetowych krajów w promocji polskiej żywności.

W 2019 r. łączna wartość polskiego eksportu towarów rolno-spożywczych do ZEA wyniosła blisko 71,2 mln euro i wzrosła o około 24 proc. w stosunku do 2018 r.

Głównymi towarami eksportowanymi do ZEA w ubiegłym roku były: przetwory spożywcze z mąki, wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao. Istotną pozycją eksportową były również jabłka.

Autor tekstu: Michał Boroń PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl

Na podstawie zamieszczonego artykułu proszę przygotować notatkę.

Jako potwierdzenie aktywności poproszę o przesłanie zdjęć notatki na pocztę: a.swiderska.zsckr@gmail.com

Pozdrawiam. Anna Świderska