Uncategorized

Produkcja zwierzęca 1CB i 1CG

24-04-2020

Temat; Konserwacja pasz-kiszenie

Celem lekcji jest poznanie jednego ze sposobów konserwacji pasz  którego zadaniem jest zachowanie wartości odżywczych, poprawa skladu chemicznego oraz przedłużenie trwałości paszy

Materiał do tego tematu podaję w linku Produkcja, konserwacja, przechowywanie pasz do skarmiania

  • Otwórz link na stronie 7
  • Przeczytaj tekst
  • Odpowiedz na podstawie tekstu w zeszycie na następujące pytania ;

Wymień gatunki roślin z których możemy sporządzać kiszonki

Określ warunki konieczne do prawidłowego przebiegu kiszenia  uwzględniając

  • temperaturę
  • stopień rozdrobnienia materiału
  • dostęp powietrza /tlenu

Obejrzyj film na temat sporządzania sianokiszonki

D.Koczkodaj            dkoczkodaj@poczta.fm