Dzień dobry
08.05.2020 r.
T: Zasady i sposoby przygotowywania płodów rolnych do sprzedaży.
Na początek kilka słów o przygotowywaniu płodów rolnych do sprzedaży.
Surowiec przeznaczony do sprzedaży musi być przygotowany zgodnie z wymaganiami odbiorcy:
– ziarno zbóż, nasiona rzepaku, soi, bobowate grubonasienne – przed sprzedażą można doczyścić z zanieczyszczeń i oddzielić drobniejsze ziarniaki
– korzenie buraków cukrowych – należy doczyścić
– bulwy ziemniaków – przebrane z bulw chorych, uszkodzonych, nadgniłych, porośniętych oraz umyte
- Przygotowanie do sprzedaży produktów rolnych w zależności od gatunku obejmuje:
- czyszczenie,
- mycie,
- sortowanie,
- pakowanie:
o w opakowania jednostkowe,
o w opakowania zbiorcze,
- składowanie przygotowanych opakowań,
- załadunek i transport do odbiorcy:
o na paletach,
o luzem.
- Opakowania produktów mogą być:
- jednorazowe,
- wielokrotnego użytku.
W tym miejscu na chwile się zatrzymamy. Zapraszam Was do przeczytania krótkiej ale ciekawej informacji na temat przygotowanie do sprzedaży produktów rolnych.
https://www.topagrar.pl/articles/strefa-premium-prow/suszenie-juz-przygotowywanie-do-sprzedazy/
Przejdziemy teraz do zasad jakie powinny być spełnione przy przygotowywaniu płodów rolnych do sprzedaży.
- Zasady przygotowywania płodów rolnych do sprzedaży
- Użytkowanie opakowań wielokrotnego użytku wymaga od producenta żywności utrzymania ich w nienagannej czystości.
- Przy pracach związanych z dystrybucją produktów żywnościowych mogą pracować wyłącznie osoby, których stan zdrowia nie powoduje zagrożenia dla bezpieczeństwa konsumentów.
- Do sprzedaży powinny być przeznaczane produkty wysokiej jakości, a przede wszystkim zdrowe, wytwarzane zgodnie z technologią produkcji i niezafałszowane.
- Cały proces przygotowania płodów rolnych do sprzedaży powinien odbywać się w odpowiednio do tego przeznaczonych i przygotowanych miejscach, pomieszczeniach lub magazynach.
- Wszystkie urządzenia, sprzęt i wyposażenie, które mogą znaleźć się w bezpośrednim kontakcie z żywnością, powinny być w takim stanie technicznym i higienicznym, który uniemożliwi skażenie lub zanieczyszczenie produktów, w szczególności substancjami ropopochodnymi i ciałami stałymi, jak kamienie czy resztki metalu.
- Pomieszczenia lub miejsca, w których odbywa się proces przygotowania produktów do sprzedaży, powinny być tak zabezpieczone, aby uniemożliwić dostęp gryzoni i ptaków mogących zanieczyścić pakowane płody rolne.
Dla utrwalenia wiedzy proponuję zajrzeć na podane niżej strony.
Internetowa Giełda Rolna i Towarowa http://www.igrit.pl/
Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA http://www.bronisze.com.pl/
Odpowiedz na pytanie:
Jak przygotować do sprzedaży ziemniaki, aby kontrahent zawarł z gospodarstwem umowę na długotrwałe dostawy?
Prześlijcie odpowiedź na pytanie na mój adres e-mailowy: martagierej@wp.pl do dnia 12.05.2020 r.
Pozdrawiam
Marta Marecka – Gierej