Dzień dobry
22.04.2020 r.
Temat: Przechowywanie i magazynowanie produktów pochodzenia roślinnego.
- Wymagania dotyczące przechowywania płodów rolnych
- Charakterystyka warunków przechowywania płodów rolnych
– przechowywanie ziemniaków
– przechowywanie zbóż
- Sposoby przechowywania płodów rolnych.
Ad. 1
Wymagania dotyczące przechowywania płodów rolnych
Jakość przechowywanych płodów rolnych w dużej mierze zależy od:
- doboru odmiany i stanowiska,
- procesu wegetacji,
- dojrzałości i właściwego terminu zbioru,
- pogody podczas zbioru,
- zdrowotności produktów rolnych przeznaczonych do magazynowania,
- sposobu przechowywania (składowania),
- wilgotności produktów,
- warunków w miejscu przechowywania (temperatura, wilgotność względna, skład powietrza).
Ad 3.
Można wyróżnić następujące rodzaje magazynów:
-prymitywne: kopce (napowierzchniowe, zagłębione), ziemianki, piwnice; -tradycyjne podłogowe (płaskie): jednokondygnacyjne, wielopoziomowe; -wieżowe (silosy): płaskodenne, lejowe, spedycyjne
Do realizacji tego tematu wykorzystaj stronę: file:///C:/Users/Nauczyciel/Downloads/09_8.1_PPR_tresc.pdf Moduł VIII Przechowywanie i sprzedaż płodów rolnych – do strony 9
PODSUMOWUJĄC:
1.Przepisz wszystkie punkty wraz z ich opracowaniem do zeszytu przedmiotowego.
- Zapoznaj się z treścią modułu VIII, tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
- Krótko scharakteryzuj warunki przechowywania płodów rolnych (punkt 2): ziemniaków, zbóż (sposób przechowywania, miejsce, temperaturę, wilgotność)
- Jako podsumowanie lekcji obejrzyj Videocast z Modułu VIII oraz test wiedzy z tej samej strony, którą podałam wyżej.
- Zrób zadanie. Jest krótkie. Dasz radę.
Uzupełnij zdania – wstaw definicję lub wyrażenia:
- ……………………………….……..– wydzielenie frakcji ziaren o odpowiednich cechach, zależnie od ich przeznaczenia.
- Zboże o dużej wilgotności i temperaturze podlega niekorzystnym procesom – powstają dogodne warunki do rozwoju …………………………………. i ………………………………….…………………..
- Miejsce do przechowywania powinno zabezpieczać zgromadzone tam płody rolne przed:
…………………………………………………………… , ………………………………………,
……………………………………………………………, ……………………………………………
- Zasadniczym elementem składów płodów rolnych jest podłoga. Dlatego przed złożeniem masy towarowej, należy; bardzo dobrze ją wyczyścić, ………………….…………………………………..………………………………
……………………………………………………………………….………………………………………..……………………………
- Budynek przeznaczony pod magazyn musi mieć:
…………………………………………………………………………………………………………………………….…………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
- Wzrost temperatury w zawilgoconej pryzmie zboża powyżej 25°C grozi wystąpieniem groźnych dla zdrowia i życia ………………………………………………………………………………………………………………..………..
Zadanie będzie podsumowaniem i uzupełnieniem wiadomości a także potwierdzeniem udziału w lekcji.
Prześlijcie zadanie na mój adres mailowy: martagierej@wp.pl do dnia 29.04.2020 r.
Pozdrawiam
Marta Marecka – Gierej
22.04.2020 r.
T: Zasady i sposoby przygotowywania płodów rolnych do sprzedaży.
Na początek kilka słów o przygotowywaniu płodów rolnych do sprzedaży.
Surowiec przeznaczony do sprzedaży musi być przygotowany zgodnie z wymaganiami odbiorcy:
– ziarno zbóż, nasiona rzepaku, soi, bobowate grubonasienne – przed sprzedażą można doczyścić z zanieczyszczeń a także oddzielić drobniejsze ziarniaki
– korzenie buraków cukrowych – doczyścić
– bulwy ziemniaków – przebrane z bulw chorych, uszkodzonych, nadgniłych, porośniętych oraz umyte
- Przygotowanie do sprzedaży produktów rolnych w zależności od gatunku obejmuje:
- czyszczenie,
- mycie,
- sortowanie,
- pakowanie:
o w opakowania jednostkowe,
o w opakowania zbiorcze,
- składowanie przygotowanych opakowań,
- załadunek i transport do odbiorcy:
o na paletach,
o luzem.
- Opakowania produktów mogą być:
- jednorazowe,
- wielokrotnego użytku.
W tym miejscu na chwile się zatrzymamy. Zapraszam Was do przeczytania krótkiej ale ciekawej informacji na temat przygotowanie do sprzedaży produktów rolnych.
https://www.topagrar.pl/articles/strefa-premium-prow/suszenie-juz-przygotowywanie-do-sprzedazy/
Przejdziemy teraz do zasad jakie powinny być spełnione przy przygotowywaniu płodów rolnych do sprzedaży.
- Zasady przygotowywania płodów rolnych do sprzedaży:
- Użytkowanie opakowań wielokrotnego użytku wymaga od producenta żywności utrzymania ich w nienagannej czystości.
- Przy pracach związanych z dystrybucją produktów żywnościowych mogą pracować wyłącznie osoby, których stan zdrowia nie powoduje zagrożenia dla bezpieczeństwa konsumentów.
- Do sprzedaży powinny być przeznaczane produkty wysokiej jakości, a przede wszystkim zdrowe, wytwarzane zgodnie z technologią produkcji i niezafałszowane.
- Cały proces przygotowania płodów rolnych do sprzedaży powinien odbywać się w odpowiednio do tego przeznaczonych i przygotowanych miejscach, pomieszczeniach lub magazynach.
- Wszystkie urządzenia, sprzęt i wyposażenie, które mogą znaleźć się w bezpośrednim kontakcie z żywnością, powinny być w takim stanie technicznym i higienicznym, który uniemożliwi skażenie lub zanieczyszczenie produktów, w szczególności substancjami ropopochodnymi i ciałami stałymi, jak kamienie czy resztki metalu.
- Pomieszczenia lub miejsca, w których odbywa się proces przygotowania produktów do sprzedaży, powinny być tak zabezpieczone, aby uniemożliwić dostęp gryzoni i ptaków mogących zanieczyścić pakowane płody rolne.
Dla utrwalenia wiedzy proponuję zajrzeć na podane niżej strony.
Internetowa Giełda Rolna i Towarowa http://www.igrit.pl/
Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA http://www.bronisze.com.pl/
Jako podsumowanie lekcji proszę wpisać punkty do zeszytu przedmiotowego
i odpowiedzieć na pytanie:
Jak przygotować do sprzedaży ziemniaki, aby kontrahent zawarł z gospodarstwem umowę na długotrwałe dostawy?
Prześlijcie odpowiedź na pytanie na mój adres e-mailowy: martagierej@wp.pl do dnia 29.04.2020 r.
Pozdrawiam
Marta Marecka – Gierej