Dzień dobry
- 04. 2020 r.
T: Ekologiczna uprawa a wartość odżywcza surowców i produktów.
Celem lekcji będzie uzasadnienie potrzeby i znaczenia stosowania ekologicznych metod uprawy roślin.
Zagadnienia do tematu:
Jeszcze raz odniosę się do Modułu II – Produkcja roślinna prowadzona metodami ekologicznymi
file:///C:/Users/Nauczyciel/Downloads/14_2.1_RE_tresc%20(6).pdf
Proszę zapisać w formie notatki z dzisiejszej lekcji zagadnienia :
1.Wpływ ekologicznej uprawy na wartość odżywczą surowców i produktów:
– zwiększona ilość przeciwutleniaczy o 30 % (obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca i udarów mózgu, wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek)
– minimalna ilość pestycydów
– prozdrowotność (niższy poziom zanieczyszczeń: azotany, azotyny, pozostałości pestycydów, regulatory wzrostu i antybiotyki, syntetyczne dodatki do żywności)
– wyższa zawartość suchej masy w warzywach i owocach ekologicznych wpływa na ich lepszą jakość przechowalniczą, powodując ograniczenie aktywności enzymatycznej i spowolnienie procesów oddychania oraz procesów gnicia i rozkładu
– więcej substancji odżywczych -witaminy C, witamin z grupy B, związków fenolowych i mineralnych
– więcej magnezu i żelaza,
-więcej ilości węglowodanów w owocach z upraw ekologicznych
2. Znaki ekologicznej żywności.
Znaki ekologiczne stanowią poświadczenie, że dany produkt spełnia określone wymagania i posiada certyfikat ekologiczny, uprawniający do jego stosowania. Obok zielonego znaku Euroliść przyznawanego dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej, istnieje wiele znaków krajowych i regionalnych które wspierają zrównoważony rozwój i rolnictwo przyjazne naturze.
Za zakończenie lekcji wstawiłam załącznik ze znakami na ekologicznej żywności. Proszę się zapoznać.
Podsumowanie:
Gospodarstwa ekologiczne są szczególnie cenione, ponieważ efektem ich działalności jest tzw. żywność ekologiczna. Płody rolne wytworzone bez użycia chemii są przechowywane i przetwarzane w taki sposób, aby nie straciły swoich walorów. Ideą ekologicznego przetwórstwa jest wybór takiej technologii, która w najmniejszym stopniu obniża wartość odżywczą surowca.
Gospodarstwa ekologiczne to także zachowanie i podnoszenie żyzności gleby, poprzez stosowany płodozmian oraz właściwe nawożenie organiczne i płytką uprawę gleby, utrzymanie równowagi biologicznej w środowisku produkcji rolniczej, samowystarczalność paszowo-nawozowa.
Ekologiczna gospodarka to najbardziej przyjazna środowisku forma produkcji rolniczej, pozytywnie wpływającą na żyzność gleby, bioróżnorodność i różnorodność krajobrazu. Jest równorzędnym do naturalnych ekosystemów obciążeniem dla środowiska. Ponadto może być niezależna od wsparcia zewnętrznego, a jej koncepcja wpływa na rozwój wsi oraz rolnictwa w aspekcie kategorii społecznych, a także kulturowych. Wyeliminowanie chemii rolnej oraz spożywczej z przetwórstwa pozwoli na osiągnięcie wysokich wartości biologiczno-zdrowotnych produktów.
Jako uzupełnienie wiadomości proponuję prezentację:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/metodyki-produkcji-ekologicznej
Proszę opisać krótko znaki żywności ekologicznej, które przesyłam w załączniku nr 1- znaki ekologiczne. Proszę opisy przesłać do 04.05. 2020 r. na mój adres e-mailowy: martagierej@wp.pl
Praca ta podlega ocenie. Zachęcam do jej wykonania.
Pozdrawiam
Marta Marecka-Gierej