28 października uczniowie klasy 4 FTP w ramach praktyki z zajęć zawodowych praktycznych uczestniczyli w pracach w gospodarstwie rolnym Marii i Szczepana Kondratiuków w miejscowości Ossowa. Pomagali przy sporządzaniu kiszonki z kukurydzy.
Kukurydza cechuje się doskonałą wartością pokarmową, wysokimi plonami z hektara oraz łatwością zakiszania. Z tego względu jest powszechnie stosowaną paszą wysokoenergetyczną w żywieniu bydła. Ze względu na dużą wilgotność kukurydza narażona jest na rozwój mikotoksyn. Najtańszą metodą konserwacji kukurydzy, jest zakiszenie. Zakiszanie ziarna kukurydzy ma wiele zalet, przede wszystkim związanych z bezpieczeństwem przechowywania. Kiszone ziarno jest gotowe do skarmiania po 4–6 tygodniach od zakiszenia. Zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Flora bakterii kwasu mlekowego bardzo korzystnie wpływa na żywienie zwierząt.
Kiszenie w gospodarstwie przeprowadza się w pryzmie po wcześniejszym rozdrobnieniu, następnie odpowiednim ubiciu ziarna i przykryciu.
Dziękujemy bardzo koledze Kacprowi i jego rodzicom za zaproszenie i umożliwienie odbycia praktyk w gospodarstwie.
Nauczyciel PNZ – Maria Korpysz