Uncategorized

Podstawy gastronomii – IP4

18.05. 2020r.  Witam!!!

TEMAT: Zasady postępowania z odpadami w zakładzie gastronomicznym i  regulacje prawne

Celem lekcji jest poznanie zasad postępowania z odpadami w zakładzie gastronomicznym.

Zagadnienia do lekcji:

  1. Pojęcie odpadów gastronomicznych
  2. Zasady postępowania z odpadami
  3. Regulacje prawne

Odpady powstają w życiu codziennym na , w każdym miejscu, w każdym zakładzie. Odpady w gastronomii to zatem odpady kuchenne w postaci wszelkich resztek żywności, które powstają w samodzielnych punktach gastronomicznych oraz na przykład firmowych czy szkolnych stołówkach i kawiarniach. Szczególnym typem odpadów produkowanych w gastronomii są odpady pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie postępowanie prowadzi do zmniejszenia ilości odpadów oraz właściwego ich zagospodarowywania.  Odpady gastronomiczne z przedsiębiorstwa spożywczego powinny być usuwane zgodnie obowiązującymi  przepisami. Treści do lekcji znajdziecie pod tym adresem. . https://ekofabryka.com.pl/odpady-w-gastronomii/    oraz w załączniku.

ODPADY

Waszym zadaniem jest zapoznanie się z nimi i sporządzenie notatki.   Potwierdzeniem aktywności jest udzielenie odpowiedzi na następujące pytanie: Jakie zagrożenia stanowią odpady w gastronomii?. Odpowiedź przesyłamy na moją pocztę.

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl  lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasa

Powodzenia. J Zając