18.05. 2020r. Witam!!!
TEMAT: Zasady postępowania z odpadami w zakładzie gastronomicznym i regulacje prawne
Celem lekcji jest poznanie zasad postępowania z odpadami w zakładzie gastronomicznym.
Zagadnienia do lekcji:
- Pojęcie odpadów gastronomicznych
- Zasady postępowania z odpadami
- Regulacje prawne
Odpady powstają w życiu codziennym na , w każdym miejscu, w każdym zakładzie. Odpady w gastronomii to zatem odpady kuchenne w postaci wszelkich resztek żywności, które powstają w samodzielnych punktach gastronomicznych oraz na przykład firmowych czy szkolnych stołówkach i kawiarniach. Szczególnym typem odpadów produkowanych w gastronomii są odpady pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie postępowanie prowadzi do zmniejszenia ilości odpadów oraz właściwego ich zagospodarowywania. Odpady gastronomiczne z przedsiębiorstwa spożywczego powinny być usuwane zgodnie obowiązującymi przepisami. Treści do lekcji znajdziecie pod tym adresem. . https://ekofabryka.com.pl/odpady-w-gastronomii/ oraz w załączniku.
Waszym zadaniem jest zapoznanie się z nimi i sporządzenie notatki. Potwierdzeniem aktywności jest udzielenie odpowiedzi na następujące pytanie: Jakie zagrożenia stanowią odpady w gastronomii?. Odpowiedź przesyłamy na moją pocztę.
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasa
Powodzenia. J Zając