07.05.2020 r.
Temat : Dobra Praktyka Produkcyjna – GMP
Dobra Praktyka Produkcyjna określa działania, które muszą być podjęte i warunki, które muszą być spełnione aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną
Swoim zasięgiem GMP obejmuje:
- Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
- Identyfikacja dostawców
- Przechowywanie wyrobów gotowych
- Jakość zdrowotna wyrobów gotowych
- Identyfikacja wyrobów gotowych
- Przestrzeganie procedur procesu technologicznego
- Założenia procesów technologicznych
- Jakość zdrowotna surowców
W celu realizacji tematu proszę o zapoznanie się z prezentacją
https://centrum.jakosci.pl/standard.jakosc-i-bezpieczenstwo-zdrowotne-zywnosci-systemy-zapewnienia-jakosci.html
Po dokładnym zapoznaniu się z informacjami, proszę krótko scharakteryzować zakres GMP w poszczególnych punktach
Pozdrawiam Teresa Szymoniuk