Dzień dobry
07.05.2020r.
Temat: Etapy wdrażania systemu HACCP
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie pojęcia system HACCP i etapów wdrażania go w zakładzie gastronomicznym
Wdrożenie systemu HACCP w gastronomii polega na :
- zidentyfikowaniu mogących wystąpić zagrożeń żywności,
- ocenie ich istotności oraz prawdopodobieństwa wystąpienia podczas produkcji w naszej restauracji, barze itp.,
- osiągnięciu bezpieczeństwa żywności przez kontrolowanie procesu produkcyjnego w tych miejscach, które są szczególnie narażone na wystąpienie zagrożenia i obniżenia jakości naszego produktu (mowa wtedy o Krytycznych Punktach Kontrolnych – CCP).
W celu realizacji dzisiejszej lekcji należy zapoznać się treściami pod następującym adresem : https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/artykul/co-jest-system-haccp Z lekcji należy sporządzić notatkę, wykorzystując ten załącznik. ETAPY – HACCP
Należy też odpowiedzieć na pytania? 1) Czy wprowadzenie systemu HACCP w zakładzie gastronomicznym jest obowiązkowe? 2) Ile etapów wdrażania jest zalecanych,a ile obowiązuje prawnie. Notatkę i odpowiedzi przesyłamy
na adres teresa.szymoniuk@wp.pl
Powodzenia.