30.04.2020r.
Temat: Dobra Praktyka Higieniczna
Dobra praktyka Higieniczna określa działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełnione oraz kontrolowane na wszystkich etapach produkcji i obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Swoim zasięgiem GHP obejmuje:
- Budynki zakładu i otoczenie
- Maszyny i urządzenia
- Procesy mycia i dezynfekcji
- Usuwania odpadów i ścieków
- Kontrola obecności szkodników
- Kontrola jakości wody
- Higiena personelu
- Szkolenia pracowników
W celu realizacji tematu proszę o zapoznanie się z prezentacją:
https://centrum.jakosci.pl/standard,jakosc-i-bezpieczenstwo-zdrowotne-zywnosci-systemy-zapewnienia-jakosci.html
Po dokładnym zapoznaniu się z informacjami proszę krótko scharakteryzować zakres GHP w poszczególnych punktach
Pozdrawiam