Uncategorized

Podstawy gastronomii I PT

20.04. 2020

Temat: Nowoczesne techniki kulinarne. Metoda sous-vide

Cel lekcji: poznanie nowych metod kulinarnych

Zagadnienia do zapisania i opracowania w zeszycie:

  1. Kuchnia sous -vide –  definicja
  2. Charakterystyka metody
  3. Sprzęt niezbędny do sporządzania potraw
  4. Zalety i wady metody gotowania

W celu zapoznania się  z tematem załączam materiały dotyczącymi metody sous – vide

metoda sous-vide

proszę również obejrzeć film:

Proszę przygotować się do sprawdzianu z podstaw gastronomii dział: procesy technologiczne  stosowane w produkcji potraw ( obróbka wstępna brudna i czysta, osmoza, ciemnienie warzyw i owoców, obróbka cieplna, nowoczesne techniki kulinarne). Sprawdzian zaplanowałam na czwartek 23.04.2020roku.

Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy

Teresa Szymoniuk