Uncategorized

Organizacja produkcji gastronomicznej – III MTP

25.05.2020r.

Temat: Pracownicy zakładu gastronomicznego.

Celem lekcji jest poznanie pracowników występujących w zakładzie gastronomicznym.

Osoby zatrudnione w zakładzie gastronomicznym mogą pełnić rozmaite funkcje. Generalnie dzieli się je na trzy różne grupy działań:

  1. działanie administracyjne – czynności administracyjne należą do kierownika zakładu, magazyniera oraz technologa żywienia.
  2. działanie produkcyjne – wykonują kucharze (w grupie tej wyróżniamy – starszych kucharzy, kucharzy, młodszych kucharzy, oraz osoby odpowiedzialne za dany dział produkcji – cukierników, piekarników, garmażerów).
  3. działanie usługowe – wykonują je – kelnerzy (starszy kelner, młodszy kelner, praktykant kelnerski), barman/bufetowy, portier, szatniarz

https://prezi.com/ol2b4hqi2hsx/pracownicy-zakadow-gastronomicznych/

http://pleskacz.pl/wp-content/uploads/3.I.6.-Stanowiska-pracy-w-gastronomii.pdf

Materiały do lekcji znajdziecie w załączniku.

Pracownicy zakładu gastronomicznego

Waszym zadaniem jest zapoznanie się z nimi , sporządzenie notatki. i przesłanie jej do 26.05.2020r

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl  lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

Pozdrawiam J. Zając