20.04.2020r
DZIEŃ DOBRY.
TEMAT: Magazynowanie surowców i półproduktów
Zagadnienia do tematu:
- Pojęcie magazynowania
- Warunki magazynowania surowców i półproduktów
- Kontrola magazynowania – bezpieczny przepływ towarów w magazynie
Treści do tematu:
Magazynowanie (przechowalnictwo) – czynności związane z czasowym gromadzeniem zapasów dóbr materialnych, ich składowaniem we właściwych warunkach oraz przekazywaniem odbiorcom. Konieczność magazynowania wynika m.in. z faktu, że czas produkcji poszczególnych dóbr nie pokrywa się z czasem ich konsumpcji.
Celem magazynowania surowców spożywczych jest zachowanie przez jak najdłuższy czas ich pierwotnej wartości lub nawet poprawienie ich jakości. Podstawowym celem magazynowania surowców przeznaczonych do produkcji jest zachowanie ciągłości procesów technologicznych.
Surowce spożywcze jak prawidłowo magazynować – https://gorlice24.pl/pl/661_materialy_partnera/5607_.html
Warunki magazynowania surowców spożywczych – http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/3.surowce/2.html
kontrola magazynowania – https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/z-praktyki/bezpieczny-przeplyw-towarow-w-magazynie-produktow-i-surowcow-zywnosciowych-3660.html
Na adres e-mail otrzymacie prezentację . Należy sporządzić notatkę wg następujących punktów.
- Pojęcie i cel magazynowania
- Pomieszczenia magazynowe ( treści w prezentacji)
- Optymalne warunki przechowywania towarów
Zadanie domowe: 1) Od czego zależą warunki magazynowani? 2) Czego nie wolno magazynować?
Odpowiedzi proszę przesłać do dnia 26.042020r na jolantazajac66@wp.pl lub dziennik
Pozdrawiam Was i życzę owocnej pracy
Jolanta Zając