AktualnościKonkursyUncategorized

KONKURS GASTRONOMICZNY

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zaprosili szkoły gastronomiczne do udziału w XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu  na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

We wrześniu br. odbył się pierwszy etap konkursu  polegający na przygotowaniu własnej receptury na danie zawierające produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

Uczestnikiem konkursu był uczeń klasy 4PT Kacper Kurowski, który  przygotował ciasto miodowe przekładane powidłami śliwkowymi i kremem kajmakowym z dodatkiem orzechów włoskich oraz dekoracją z kandyzowanej marchewki i fasoli. Do przygotowania zadania konkursowego zostały wykorzystane takie produkty regionalne, jak: miód gryczany, fasola „Piękny Jaś” oraz powidła śliwkowe.

Tymczasem oczekujemy na wyniki konkursu, dziękujemy Kacprowi za udział i życzymy sukcesów.

Dorota Gajowy