Uncategorized

język niemiecki 3FT

 

Temat na 20.04.2020r.: Określanie czynności związanych z przygotowaniem potrawy.

Szanowni Uczniowie dzisiaj pracujemy zgodnie z następującym planem:

  1. Przepiszcie słownictwo, które Wam przygotowałam w złączniku zdalne lekcje:

zdalne lekcje 3FT 20.04.2020r.

2. Przeczytajcie przepis na naleśniki w języku niemiecki, który znajduje się w pliku zdalne lekcje.

3. Zapoznajcie się z zadaniami dotyczącymi przepisów w Waszym podręczniku:  A2 i A3 str.30.

4. Posłuchajcie ćwiczenia A5 z podręcznika i zaznaczcie kolejność czynności, wykonywanych

w  trakcie przygotowania sałatki owocowej.

5. Następnie dopasujcie zwroty przygotowania sałatki do rysunków.

zadanie 4 , klasa 3 FT

 

6. Proszę zapoznać się z ćwiczeniem  35 na stronie 110 podręcznik Hier und da 2.

Napiszcie w jaki sposób przygotowuje się sałatkę owocową.

Dla chętnych :

– Poczytajcie sobie inne przepisy na stronach internetowych.

– Obejrzyjcie film.

http://www.niemiecki.nauka-jezyka-online.pl/przepisy-niemiecki/niemiecki-przepis-na-salatke-owocowa-obstsalat/

https://www.youtube.com/watch?v=OG0g6PFJGMo

 

Rozwiązania wszystkich zadań proszę odesłać do 22.04.2020r. na adres e-maila: justynai@go2.pl

Pytania proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez dziennik elektroniczny.

Pozdrawiam

Justyna Hawryluk