Dzień dobry
Temat na 03.06.2020r.: Określanie czynności związanych z przygotowaniem potrawy.
Celem dzisiejszej lekcji jest rozwijanie umiejętności zastosowania poznanego słownictwa
w tworzeniu przepisów kulinarnych.
Kochani Uczniowie dzisiaj pracujemy zgodnie z następującym planem:
- Zapoznajcie się ze słownictwem:
https://quizlet.com/pl/407606812/przepis-niemiecki-flash-cards/
2. Poćwiczcie nowe słownictwo:
https://quizlet.com/407606812/learn
3. Wpiszcie,to co usłyszycie:
https://quizlet.com/407606812/spell
4. Przeczytajcie przepis na naleśniki w języku niemiecki, który znajduje się w pliku zdalne lekcje.
zdalne lekcje 2FTP 03.06.2020r.nowy
5. Zapoznajcie się z zadaniami dotyczącymi przepisów w Waszym podręczniku, są to zadania A2 i A3 str.30.
6. Uporządkujcie przepis, w jaki sposób przyrządza się tę potrawę.
7. Przeczytajcie tekst w zadaniu A5b i uzupełnijcie luki podanymi zdaniami.
8. Przyjrzyjcie się zdjęciom w zadaniu 1a. Zapiszcie, których produktów potrzebujecie, by przygotować naleśniki, a których na sos pomidorowy do spaghetti?
9. Uporządkujcie przepis w zadaniu 1b. Wpiszcie numery, w jakiej kolejności przygotowuje się spaghetti z sosem pomidorowym.
10. Na ocenę proszę zapoznać się z zadaniem A6/ 31 podręcznik Hier und da 2.
Napiszcie w jaki sposób przygotowuje się sałatkę owocową.
11. Na podsumowanie zagrajcie w quizie:
https://quizlet.com/407606812/match
Dla chętnych :
– poczytajcie sobie inne przepisy na stronach internetowych
– obejrzyjcie film
https://www.youtube.com/watch?v=OG0g6PFJGMo
Wykonane zadania proszę wysłać na mój e- mail do 05.06.2020r.
Wszelkie pytania proszę kierować przez dziennik bądź na wskazany adres e – mail: justynai@go2.pl.
Pozdrawiam
Justyna Hawryluk