21.04.2020
Temat lekcji:
Podstawowe zasady zdrowego żywienia
Cele:
*Zapoznanie i poszerzenie słownictwa na temat ”żywienia”.
*Utrwalenie słownictwa , związanego ze zdrowym odżywianiem .
*Utrwalenie zwrotów i słownictwa poprzez tworzenie własnych wypowiedzi na temat zdrowego odżywiania.
Planowany przebieg lekcji:
Zadanie 1. Do zeszytu przedmiotowego wypisz nazwy produktów , które uważasz za zdrową żywność . Wykorzystaj BANK SŁÓW str.110-111. Link do podręcznika w formacie PDF:
https://zsckrjablon.pl/wp-content/uploads/2020/04/Repetytorium-Maturalne-Longman-2015.pdf
Zadanie 2. Do zeszytu przedmiotowego wypisz produkty, które uważane za niezdrowe.( BANK SŁÓW str.110-111)
Zadanie 3. Popatrz na obrazek str.103. Czy posiłki przedstawione na obrazkach uważasz za zdrowe czy niezdrowe jedzenie. Uzasadnij swoją odpowiedź.
Zadanie 4. Odpowiedz na pytania:
- What types of food do you normally eat?
- Would you like to try grilled snakes or frog leg stew?
- What do you usually have for breakfast?
Rozwiąż zadania . Odpowiedzi przyślij na Messenger lub elikor@onet.pl.
Powodzenia.
Galina Kuchta