Dzień dobry
Temat na 04.05.2020r.: Określanie czynności z przygotowaniem potraw.
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie słownictwa związanego z przygotowaniem potraw.
Kochani Uczniowie dzisiaj pracujemy zgodnie z następującym planem:
- Przepiszcie słownictwo, które Wam przygotowałam w załączniku zdalne lekcje.
zdalne lekcje 3BT 04.05.2020r.
2. Przeczytajcie przepis na naleśniki w języku niemiecki, który znajduje się w pliku zdalne lekcje.
3. Zapoznajcie się z zadaniami dotyczącymi przepisów w Waszym podręczniku, są to zadania
A2 i A3/30.
4. Posłuchajcie ćwiczenia A5 z podręcznika i zaznaczcie kolejność czynności, wykonywanych
w trakcie przygotowania sałatki owocowej.
5. Uporządkujcie przepis, w jaki sposób przyrządza się tę potrawę-zadanie A5a.
6. Przeczytajcie tekst w zadaniu A5b i uzupełnijcie luki podanymi zdaniami.
7. Przyjrzyjcie się zdjęciom. Zapiszcie, których produktów potrzebujecie, by przygotować naleśniki,
a których na sos pomidorowy do spaghetti? zadanie 1a/63
8. Uporządkujcie przepis. Wpiszcie numery, w jakiej kolejności przygotowuje się spaghetti z sosem
pomidorowym. zadanie 1b/63
9. Na ocenę proszę zapoznać się z zadaniem A6/ 31 podręcznik Hier und da 2.
Napiszcie w jaki sposób przygotowuje się sałatkę owocową.
Dla chętnych :
– poczytajcie sobie inne przepisy na stronach internetowych
– obejrzyjcie film
https://www.youtube.com/watch?v=OG0g6PFJGMo
Wykonane zadania proszę wysłać na mój e- mail do 06.05.2020r.
Wszelkie pytania proszę kierować przez dziennik bądź na adres e – mail: justynai@go2.pl.
Pozdrawiam
Justyna Hawryluk