Uncategorized

język niemiecki 3BT

Dzień dobry

Temat na 04.05.2020r.: Określanie czynności z przygotowaniem potraw.

Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie słownictwa związanego z przygotowaniem potraw.

Kochani Uczniowie dzisiaj pracujemy zgodnie z następującym planem:

  1. Przepiszcie słownictwo, które Wam przygotowałam w załączniku zdalne lekcje.

zdalne lekcje 3BT 04.05.2020r.

2. Przeczytajcie przepis na naleśniki w języku niemiecki, który znajduje się w pliku zdalne lekcje.

3. Zapoznajcie się z zadaniami dotyczącymi przepisów w Waszym podręczniku, są to zadania

A2 i A3/30.

podręcznik 3BT

4. Posłuchajcie ćwiczenia A5 z podręcznika i zaznaczcie kolejność czynności, wykonywanych

w trakcie przygotowania sałatki owocowej.

5. Uporządkujcie przepis, w jaki sposób przyrządza się tę potrawę-zadanie A5a.

zadanie A5a

6. Przeczytajcie tekst w zadaniu A5b i uzupełnijcie luki podanymi zdaniami.

zadanie A5b

7. Przyjrzyjcie się zdjęciom. Zapiszcie, których produktów potrzebujecie, by przygotować naleśniki,

a  których na sos pomidorowy do spaghetti? zadanie 1a/63

zadanie 1a, 1b ze strony 63

8. Uporządkujcie przepis. Wpiszcie numery, w jakiej kolejności przygotowuje się spaghetti z sosem

pomidorowym. zadanie 1b/63

9. Na ocenę proszę zapoznać się z zadaniem A6/ 31 podręcznik Hier und da 2.

Napiszcie w jaki sposób przygotowuje się sałatkę owocową.

Dla chętnych :

– poczytajcie sobie inne przepisy na stronach internetowych

– obejrzyjcie film

 

http://www.niemiecki.nauka-jezyka-online.pl/przepisy-niemiecki/niemiecki-przepis-na-salatke-owocowa-obstsalat/

https://www.youtube.com/watch?v=OG0g6PFJGMo

Wykonane zadania proszę wysłać na mój e- mail do 06.05.2020r.
Wszelkie pytania proszę kierować przez dziennik bądź na adres e – mail: justynai@go2.pl.
Pozdrawiam
Justyna Hawryluk