Uncategorized

Eksploatacja maszyn rolniczych – zajęcia praktyczne IIBT gr.I

Temat: Maszyny i urządzenia do przygotowania i zadawania pasz – użytkowanie, budowa, dobór parametrów pracy.

Data: 25.03.2020

Ilość godzin lekcyjnych: 4

Plan pracy:

  1. Na grupie na facebooku 2BT na której zostałeś dodany pod postem meldujesz swoją obecność i gotowość do pracy;
  2. Zapoznajesz się z plikiem tekstowym w którym znajduje się notatka z zajęć; kliknij poniżej —> Eksploatacja maszyn 2BT gr1 – maszyny do przygotowania i zadawania pasz
  3. Zachęcam do obejrzenia filmów w których zobaczysz przygotowanie i zadawanie pasz

Układ przepływu masy w sieczkarni: https://www.youtube.com/watch?v=oEo-SC1iT9E

Łyżka z frezem – https://www.youtube.com/watch?v=Aqfrcd901rA&t=65s

Wybierak – https://www.youtube.com/watch?v=AhFkrQLxIS4

Śrutownik do ziarna – https://www.youtube.com/watch?v=Hwem1Kpkzu0

Robot paszowy – https://www.youtube.com/watch?v=nOvH2N54zk8

Robot paszowy – 2 – https://www.youtube.com/watch?v=xdBXpugaJeQ

 

Odpowiadasz na poniższe pytania:

a) Dobierz odpowiednie środki transportu do przemieszczenia kiszonki z kukurydzy z pryzmy do obory, wraz z zadaniem paszy zwierzętom.

Nr 1-3 z dziennika dla stada o wielkości 10 sztuk

Nr 4-6 z dziennika dla stada o wielkości 30 sztuk

Nr 7-10 z dziennika dla stada o wielkości 100 sztuk

b) Omów czynności związane z przygotowaniem sieczkarni do pracy oraz sposoby regulacji długości sieczki.

c) Omów sposoby zadawania pasz treściwych:

Nr 1-5 – dla trzody chlewnej

Nr 6-10 – dla krów mlecznych

d) Omów sposoby zadawania pasz w swoim gospodarstwie (opisz krótko wielkość stada i urządzenia które wykorzystujesz)*

*w przypadku braku gospodarstwa z produkcją zwierzęcą opisz sposób zadawania pasz który twoim zdaniem wymaga najmniejszych nakładów pracy.

Odpowiedź proszę zredagować w dowolnym edytorze tekstu i przesłać prowadzącemu zajęcia na adres e-mail: tomaszbogusz345@gmail.com

Reszta materiałów zostanie udostępniona w grupie na facebooku – tam prowadzimy również dyskusję na temat przygotowania i zadawania pasz.