21.05.2020 Temat: Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego.
1.Miejsca sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego:
–miejsce produkcji (np.: w gospodarstwie),
–targowiska, place handlowe,
–obiekty ruchome i tymczasowe,
–specjalistyczne środki transportu na terenie targowisk lub poza nimi,
–z urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności na terenie miejsca produkcji, na targowiskach lub poza nimi
2.Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) – rejestracja.
Obowiązek rejestracji RHD we właściwym organie:
– Państwowej Inspekcji Sanitarnej żywności pochodzenia niezwierzęcego
– Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej produktów pochodzenia zwierzęcego
3.Rolniczy Handel Detaliczny.
Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) – to handel detaliczny, polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu, żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
W ramach RHD możliwe jest zbywanie surowców (produktów produkcji pierwotnej) oraz żywności przetworzonej (produkty mięsne, produkty mleczne, produkty „złożone”, przetwory z owoców i warzyw, pieczywo…)
Rolniczy handel detaliczny – LIMITY ILOŚCIOWE
- 15 400 kg pieczywa
•16 000 kg mąki
•3 400 kg dżemów
•2 000 kg pierogów
•2 900 kg knedli z owocami
•6 700 l soków owocowych
•5 000 kg kiszonek warzywnych
•1,4 tony produktów mięsnych, w tym wędlin
•2,6 tony produktów mlecznych, w tym masła
•30 ton szczypiorku
•3 tony orzechów włoskich
•2 500 kg ciast i ciastek
•4 000 kg placków ziemniaczanych
Działalność w ramach RHD wymaga rejestracji zakładu (bez zatwierdzania).
W tym celu należy złożyć wniosek do:
• powiatowego lekarza weterynarii – produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność „złożona”
• powiatowego inspektora sanitarnego – żywność pochodzenia zwierzęcego
→Mięso zwierząt kopytnych (np. świnie, bydło, owce i kozy) przetwarzane i wprowadzane na rynek w ramach RHD musi pochodzić z uboju
→W każdym miejscu zbywania żywności w RHD umieszcza się w sposób czytelny i widoczny napis „rolniczy handel detaliczny” i dane producenta
Oznakowanie miejsca sprzedaży żywności: W miejscu zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny, w tym przez pośrednika umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta:
– informację „rolniczy handel detaliczny”,
– wskazuje dane: imię i nazwisko prowadzącego rolniczy handel detaliczny, adres i miejsce prowadzenia zbywalnej produkcji żywności, weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny
4.Rolniczy Handel Detaliczny – nadzór.
Nadzór nad RHD sprawuje: Główny Inspektorat Weterynarii → nad właściwą jakością zdrowotną(bezpieczeństwem) produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego.
Państwowa Inspekcja Sanitarna → nad właściwą jakością zdrowotną (bezpieczeństwem) żywności pochodzenia niezwierzęcego
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych IJHARS → nad jakością handlową żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym.
Bardzo proszę zapoznać się z proponowanymi materiałami i zapisać jako formę notatki zagadnienia do tematu.
W razie jakichkolwiek pytań proszę się kontaktować za pomocą (e-mail, dziennik, grupa).
Pozdrawiam, Beata Waszczuk