Temat: Sprzedaż produktów rolnych w gospodarstwie.
1.Krótki łańcuch dostaw – oznacza łańcuch dostaw obejmujący ograniczoną liczbę podmiotów gospodarczych zaangażowanych we współpracę, lokalny rozwój gospodarczy oraz bliskie stosunki geograficzne i społeczne między producentami, przetwórcami i konsumentami.
Jednym ze sposobów zwiększenia dochodów gospodarstw rolnych jest sprzedaż produktów rolniczych bezpośrednio konsumentowi, z pominięciem pośredników.
Produkcja i zbyt żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym może odbywać się, w zależności od zakresu i skali produkcji i dystrybucji, w ramach:
→Dostaw bezpośrednich – produkty roślinne nieprzetworzone
→Sprzedaży bezpośredniej – produkty zwierzęce nieprzetworzone
→Działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej – produkty zwierzęce przetworzone
→Rolniczego handlu detalicznego – produkty roślinne i zwierzęce przetworzone i nieprzetworzone
Wytwarzanie i sprzedaż produktów z gospodarstwa rolnego
Warunkiem rozpoczęcia działalności w zakresie wytwarzania i zbytu żywności produkowanej w gospodarstwie rolnym jest spełnienie określonych wymogów:
• sanitarno-higienicznych i weterynaryjnych,
• bezpieczeństwa żywności,
• prawa gospodarczego i podatkowego,
• i innych.
Konieczne jest zawiadomienie o rozpoczęciu sprzedaży właściwego powiatowego lekarza weterynarii lub powiatowego inspektora sanitarnego.
2.Rolniczy Handel Detaliczny
1)RHD jest nowym pojęciem w działalności rynkowej rolników, wprowadzonym obowiązującą od 1 stycznia 2017 r. Ustawą o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.
2)Sprzedaż żywności z przetworzonych surowców wyprodukowanych w gospodarstwie, metodami nieprzemysłowymi, przez rolnika lub siłami jego rodziny, bez zatrudniania kogokolwiek.
3)Żywność w ramach RHD jest sprzedawana konsumentowi ostatecznemu.
4)Rolnik zgłasza chęć prowadzenia /RHD/ u odpowiednich służb /rejestracja/
5)Oznacza swoje miejsce sprzedaży. Rolniczy Handel Detaliczny /RHD/ oznaczenie miejsca sprzedaży/produkcji musi:
→Być czytelne i widoczne dla konsumenta
→Zawierać napis „rolniczy handel detaliczny”
→Zawierać dane obejmujące:
- imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny
- adres miejsca prowadzenia produkcji zbywanej żywności
- weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego RHD- w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej
6)Zapewnia spełnienie podstawowych wymagań sanitarnych /powierzchnie łatwe do utrzymania w czystości, stosowanie sprzętu łatwego do utrzymania w czystości/
7)Prowadzi ewidencję sprzedaży
Rolniczy Handel Detaliczny /RHD/ limity sprzedaży produktów:
→Rolnik powinien zmieścić się w ilościowych limitach sprzedaży
Przykładowe limity
- Przetwory z owoców: Przetwory z warzyw:
– soki owocowe – 6 700 l – kiszonki warzywne – 5 000 kg
– dżemy – 3 400 kg – marynaty warzywne– 3 400 kg
– susze owocowe – 1 600 kg – soki warzywne – 10 000 l
„Przetwarzanie” oznacza każde działanie, które znacznie zmienia produkt wyjściowy, w tym ogrzewanie, wędzenie, solenie, dojrzewanie, suszenie,
marynowanie, ekstrakcję, wyciskanie lub połączenie tych procesów.
„Produkty przetworzone” oznaczają środki spożywcze uzyskane w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych. Produkty te mogą zawierać składniki, które są niezbędne do ich wyprodukowania
lub do nadania im specyficznego charakteru.
Bardzo proszę zapoznać się z proponowanymi materiałami i zapisać jako formę notatki zagadnienia do tematu.
W razie jakichkolwiek pytań proszę się kontaktować za pomocą (e-mail, dziennik, grupa).
Pozdrawiam, Beata Waszczuk