Temat: Działalność zaopatrzeniowa przedsiębiorstwa gastronomicznego.
Na dzisiejszej lekcji poznamy zadania jakie realizuje dział zaopatrzenia w przedsiębiorstwie.
Zaopatrzenie w przedsiębiorstwie gastronomicznym to istotny element procesu produkcyjnego, warunkujący zapewnienie ciągłości produkcji gastronomicznej i procesu świadczenia usług. Konieczne jest dostarczanie produktów żywnościowych w odpowiedniej ilości, we właściwym czasie oraz zgodnych z zamówionymi parametrami, czyli o odpowiedniej jakości. Ważnym zagadnieniem są koszty zakupionych i dostarczonych produktów żywnościowych, wpływają one wynik finansowy przedsiębiorstwa gastronomicznego.
Zaopatrzeniem w dużym przedsiębiorstwie gastronomicznym zajmuje się dział zaopatrzenia. W małej restauracji lub kawiarni jest to jedna lub dwie osoby.
Zadania działu zaopatrzenia przedsiębiorstwie gastronomicznym:
- zapewnienie odpowiednich produktów żywnościowych pod względem ilości
- zapewnienie produktów żywnościowych o odpowiedniej jakości i cechach użytkowych
- kontrola kosztów zaopatrzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego przez pozyskiwanie dostawców oferujących korzystne ceny
- zapewnieni dostaw we właściwym czasie i obniżenie poziomu zapasów produktów trwałych
- właściwa współpraca z kontrahentami i innymi osobami w przedsiębiorstwie w szczególności przyjmującymi zamówienia na usługi gastronomiczne
Bardzo proszę zapoznać się z proponowanymi materiałami i zapisać jako formę notatki.
Pozdrawiam
Lisiecka Anna