Temat: Przychody przedsiębiorstwa gastronomicznego.
Na dzisiejszej lekcji nauczymy się obliczać przychody przedsiębiorstwa gastronomicznego.
Omówimy:
- Pojęcie przychodów (P).
- Rodzaje przychodów.
Ad.1.
Przychód to pieniądze otrzymane ze sprzedaży wyrobów gotowych, towarów handlowych, usług i składników majątku (utarg, zarobek).
Ad.2. Wyróżnia się przychody:
- ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług
- z posiadanych pieniędzy np. odsetki od lokaty w banku
- inne źródła np. ze sprzedaży majątku (tj. samochodu, maszyny), otrzymane darowizny
Przykład
W kawiarni w danym miesiącu dokonano następujących transakcji sprzedaży:
Kawa w cenie 6 zł – 1 000 porcji
Kawa w cenie 7 zł – 1 500 porcji
Kawa w cenie 9 zł – 2 000 porcji
Łączne przychody ze sprzedaży wynoszą:
(6 zł x1 000)+(7 zł x 1 500) + (9 zł x 2 000) = 6 000 zł+10 500 zł + 18 000zł = 34 500 zł
Osiągnięto następujące inne przychody:
– pozostałe przychody operacyjne 1 000 zł
– przychody finansowe 2 500 zł
– zyski nadzwyczajne 500 zł
Suma innych przychodów 4 000 zł
Przychody (P) = przychody ze sprzedaży + inne przychody
P = 34 500 zł + 4 000 zł = 38 500 zł
W danym miesiącu w kawiarni osiągnięto przychód 38 500 zł.
Sprawdź swoją wiedzę Karta pracy 4 przychody
Efekty pracy proszę przesłać na adres e-mail zdolnenauczanie10@wp.pl wpisując w tytule wiadomość KP4 imię i nazwisko oraz klasę (to ważne ze względu na organizację mojej pracy i sprawność oceniania)
Termin przesyłania prac 30.04.2020
W razie pytań proszę o kontakt poprzez dziennik elektroniczny.
Pozdrawiam
Lisiecka Anna