20.04.2020r.
Temat: Podsumowanie wiadomości z działu „Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów „ (2h)
- Proszę powtórzyć podział aminokwasów, właściwości amfoteryczne aminokwasów, reakcje kondensacji aminokwasów oraz reakcje hydrolizy peptydów.
https://www.youtube.com/watch?v=P9PvME5_RNY
https://www.youtube.com/watch?v=QB4rEGe1GIk
https://www.youtube.com/watch?v=oizg3xzYiEo
- Rozwiąż załączona kartę pracy Amiokwasy – powtórzenie
- Proszę powtórzyć budowę białek, właściwości: proces wysalania i denaturacji białka, reakcje charakterystyczne białek: reakcje ksantoproteinową oraz reakcja biuretową.
https://www.youtube.com/watch?v=US45pPbw0jw
https://www.youtube.com/watch?v=3f0GrTdWyrQ
https://www.youtube.com/watch?v=y6vyfQRkihc
- Rozwiąż załączoną kartę pracy- karta-pracy -aminokwasy-i-bialka
- Proszę powtórzyć podział węglowodanów, właściwości fizyczne i chemiczne glukozy i fruktozy, reakcje charakterystyczne glukozy i fruktozy: próba Tollensa, próba Trommera, odróżnianie glukozy od fruktozy
https://www.youtube.com/watch?v=3j-_ljOW7C8
https://www.youtube.com/watch?v=kNDqXNUnqoE
https://www.youtube.com/watch?v=HXly05Zopls
- Proszę powtórzyć budową, właściwości sacharozy, maltozy, laktozy i celobiozy, podział disacharydów na redukujące i nieredukujące, przebieg procesu hydrolizy sacharozy, maltozy i laktozy.
https://pl.khanacademy.org/science/biology/macromolecules/carbohydrates-and-sugars/a/carbohydrates
https://www.youtube.com/watch?v=houTGcVZAJI
https://www.youtube.com/watch?v=cYyYEmN5NCU
https://www.youtube.com/watch?v=VZgeiLTeqao
- Proszę powtórzyć budowę i właściwości skrobi i celulozy, wykrywanie skrobi, reakcje charakterystyczne skrobi oraz reakcje hydrolizy skrobi.
https://www.youtube.com/watch?v=x3eN25EuGeQ
https://www.youtube.com/watch?v=qMPokveafMk
https://www.youtube.com/watch?v=Zk4lgQY1Kuo
- Rozwiąż załączoną kartę pracy – karta-pracy–sacharydy
Pytania oraz informacje zwrotne proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez dziennik elektroniczny.
Pozdrawiam,
Justyna Filipiak