1CG (SB_I)Zdalne Lekcje

Chemia 1CG, 04.05.2020r.

04.05.2020r.

Temat: Podsumowanie wiadomości z działu-Żywność oraz Leki.

Przeczytaj pytania i spróbuj samodzielnie odpowiedzieć a następnie obejrzyj materiał:

  • Co to są składniki odżywcze i jak je dzielimy ze względu na funkcje pełnione w organizmie?

https://www.edukator.pl/wplyw-skladnikow-zywnosci-na organizm,presentation,14022ac17ad41ecc4eb7aabf95fba34dc50b2ea0.html

  • Jak wykryć białko w twarogu?

https://pazdro.com.pl/wykrywanie-bialek-w-wybranych-produktach-doswiadczenie-41

https://epodreczniki.pl/a/bialka—wlasciwosci/DUyoKVZnH

  • Jak odróżnić tłuszcz od substancji tłustej?

https://www.youtube.com/watch?v=PVYd3Y8I_wI

https://epodreczniki.pl/a/tluszcze—budowa-i-wlasciwosci/DWXWkOyOC

  • Jak wykryć glukozę (próba Trommera).

https://www.youtube.com/watch?v=Q59VISlJFEw

https://epodreczniki.pl/a/cukry—glukoza-i-fruktoza/DIEPptxTJ

  • Jak wykryć obecność skrobi w ziemniakach?

https://slideplayer.pl/slide/407016/

  • Co to jest fermentacja alkoholowa?
  • Na czym polega fermentacja octowa?
  • Dlaczego mleko kwaśnieje?

https://epodreczniki.pl/a/fermentacje-w-procesach-przygotowywania-zywnosci/D16SKH5ht

  • Jakie są przyczyny psucia się żywności (jełczenie, gnicie, butwienie)?
  • Jak można zapobiec psuciu się żywności?

https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi

https://epodreczniki.pl/a/dbamy-o-zywnosc/D130h0SQ7

  • Co to są dodatki do żywności i jak dzielimy dodatki do żywności (przykłady)?

https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/dodatki-do-zywnosci-wplyw-na-organizm-czy-maja-szkodliwe-dzialanie/

  • Zapoznaj się z prezentacją

https://quizlet.com/78828755/zywnosc-wplyw-skladnikow-zywnosci-na-organizm-flash-cards/

https://quizlet.com/pl/293323283/wplyw-skladnikow-zywnosci-na-organizm-2702-flash-cards/

  • Rozwiąż zadania z podręcznika strona 137-Sprawdź czy potrafisz…,

Przeczytaj pytania i spróbuj samodzielnie odpowiedzieć a następnie powtórz materiał z działu Leki:

  • Na czym polega działanie substancji leczniczych?
  • Jaki są kryteria podziału substancji leczniczych, ze względu na ich efekt działania oraz metodę otrzymywania?
  • Jak działa węgiel leczniczy?
  • Jak działają środki neutralizujące nadmiar kwasów żołądkowych?
  • Jakie właściwości ma aspiryna?

https://epodreczniki.pl/a/dzialanie-niektorych-substancji-na-czlowieka/Dsj9vaRJ0

  • Co to jest dawka oraz jakie są rodzaje dawek?
  • Jakie są klasy toksyczności substancji w zależności od LD50 ?
  • Jakie czynniki warunkują działanie substancji leczniczych?
  • Od czego zależy toksyczność dawki?
  • Jakie są drogi podania leku oraz szybkość jego działania?

https://quizlet.com/pl/407232798/leki-dawka-lecznicza-i-dawka-toksyczna-flash-cards/

  • Co to jest uzależnienie fizyczne, uzależnienie psychiczne i tolerancja?
  • Jakie są najczęstsze rodzaje uzależnień?
  • Jakie są skutki nadmiernego spożywania etanolu?
  • Na czym polega działanie nikotyny?
  • Jakie składniki aktywne zawierają kawa, herbata i napoje typu cola?

https://epodreczniki.pl/a/uzaleznienia/Do63k2pYq

  • Podsumowanie tematu, zapoznaj się z prezentacją oraz rozwiąż testy

https://quizlet.com/pl/297990964/leki-rodzaje-substancji-leczniczych-flash-cards/

https://quizlet.com/pl/403098194/przyroda-uzaleznienia-flash-cards/

https://quizizz.com/admin/quiz/5e7b7ea99947f8001b09f019/substancje-uzaleniajce

Pytania oraz informacje zwrotne, proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez dziennik elektroniczny, wpisując w tytule imię i nazwisko ucznia oraz klasę

Informacja!

Za tydzień 11.05.2020r. zgodnie z planem lekcji odbędzie się test online z dwóch działów – Żywność i Leki.

Instrukcja do testu oraz link zostaną umieszczone na e-dzienniku.

Pozdrawiam

Justyna Filipiak