05.05.2020r.
Temat: Rozpuszczalność substancji.
- Przypomnienie wiadomości o mieszaninach
Mieszanina to układ zawierający dwa lub więcej składników. Wyróżniamy mieszaniny:
- Jednorodne np. cukier w wodzie
- Niejednorodne np. piasek z woda
- Roztwór jako mieszanina
Roztwór to mieszanina jednorodna co najmniej dwóch składników – substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika.
Przykłady mieszanin jednorodnych (roztworów).
Roztwór | Substancja rozpuszczana | Rozpuszczalnik |
solanka | sól kuchenna | woda |
Woda mineralna | sole mineralne | woda |
oranżada | barwniki, tlenek węgla(IV) | woda |
Przeczytaj treści pod wskazanym linkiem
https://epodreczniki.pl/a/rozpuszczalnosc-substancji/DYLjUQ1XO
następnie zapisz w zeszycie odpowiedzi na pytania:
- Co to jest rozpuszczalność substancji?
Rozpuszczalność substancji to maksymalna liczba gramów substancji, którą w określonej temperaturze oraz pod określonym ciśnieniem można rozpuścić w 100 g rozpuszczalnika, otrzymując roztwór nasycony.
- Co to jest krzywa rozpuszczalności?
Krzywa rozpuszczalności to graficznie przedstawiona zależność między rozpuszczalnością substancji a temperaturą.
- Jak zmienia się rozpuszczalność substancji stałych w wodzie w zależności od temperatury?
Na podstawie analizy wykresów rozpuszczalności stwierdzamy, że rozpuszczalność większości substancji stałych w wodzie zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury.
- Jak zmienia się rozpuszczalność gazów w wodzie w zależności od temperatury?
Rozpuszczalność gazów w wodzie zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury
- Od czego zależy rozpuszczalność substancji w wodzie:
- rodzaju rozpuszczalnika
- rodzaju substancji rozpuszczonej
- temperatury
- ciśnienia dla gazów
- Przykłady obliczeń z wykorzystaniem rozpuszczalności substancji.
Zadanie 1. Odczytaj rozpuszczalność cukru w temperaturze 10oC.
Z krzywej rozpuszczalności cukru w wodzie można odczytać, że w temperaturze 10oC rozpuszczalność cukru w wodzie wynosi 190 g w 100 g wody – jest to roztwór nasycony.
Zadanie 2. Określ, ile gramów cukru należy rozpuścić w 40 g wody, aby w temperaturze 10oC otrzymać roztwór nasycony.
Z krzywej rozpuszczalności cukru w wodzie można odczytać, że w temperaturze 10oC rozpuszczalność cukru w wodzie wynosi 190 g w 100 g wody.
Możemy zatem ułożyć zależność:
Jeżeli w 100 g wody rozpuszcza się 190 g cukru
To w 40 g wody rozpuszcza się X g cukru
190 g cukru ————————-100 g wody
X g cukru—————————–40 g wody
X*100 g = 190 g * 40 g/100 g
X=76 g
Odpowiedź, aby otrzymać roztwór nasycony w temperaturze 10oC, należy rozpuścić 76 g cukru w 40 g wody.
- Podsumowanie – Obejrzyj filmik https://www.youtube.com/watch?v=3ikjpLRqhV8
następnie z podanego niżej linku wybierz i obejrzyj fragment dotyczący rozpuszczalności substancji:
https://www.youtube.com/watch?v=qfnCvNw5A50
- Rozwiąż zadanie 1 oraz zadanie 2 z podręcznika strona 211
Pytania oraz informacje zwrotne, proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez dziennik elektroniczny, wpisując w tytule imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Pozdrawiam
Justyna Filipiak