Temat :Dodatki do żywności
Proszę zapisać temat lekcji oraz zapoznać się z zagadnieniami, korzystając z zamieszczonych poniżej linków :e-podręcznika, krótkich filmików lub podręcznika – To jest chemia,
- Do czego służą dodatki do żywności; dokonaj ich podziału ze względu na pochodzenie: naturalne i syntetyczne: identyczne z naturalnymi i sztuczne, podaj przykłady
- Sposoby otrzymywania różnych dodatków do żywności
- Wymień przykłady barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy, substancji zagęszczających, emulgatorów, aromatów, regulatorów kwasowości i substancji słodzących
- Wyjaśnij znaczenie symbolu E oraz znaczenie dodatków do żywności
- Podaj przykłady szkodliwego działania niektórych dodatków do żywności
https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi
https://www.youtube.com/watch?v=W2XxuuhBzec
https://www.youtube.com/watch?v=a5t8056_nYw
https://www.youtube.com/watch?v=hSZQQKC2AYQ
Następnie, proszę zapisać w zeszycie odpowiedzi na pytanie numer 1 oraz 3.
Proszę rozwiązać w zeszycie zadania numer 1 oraz 2, strona 133 (starszy podręcznik) oraz kartę pracy załączona w postaci pliku
Rozwiązania zadań z karty pracy proszę odesłać na adres e-maila: justyna.filipiak7@wp.pl
Pytania oraz informacje zwrotne proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez e-dziennik, wpisując w tytule imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Pozdrawiam,
Justyna Filipiak