Temat :Dodatki do żywności.
Proszę w zeszycie zapisać temat lekcji oraz zapoznać się z zagadnieniami korzystając z zamieszczonych poniżej linków :e-podręcznika, krótkich filmików lub podręcznika – To jest chemia,
https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi
https://www.youtube.com/watch?v=W2XxuuhBzec
https://www.youtube.com/watch?v=a5t8056_nYw
https://www.youtube.com/watch?v=hSZQQKC2AYQ
Następnie udziel odpowiedzi na poniższe pytania:
- Do czego służą dodatki do żywności; dokonaj ich podziału ze względu na pochodzenie: naturalne i syntetyczne: identyczne z naturalnymi i sztuczne, podaj przykłady
- Sposoby otrzymywania różnych dodatków do żywności
- Wymień przykłady barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy, substancji zagęszczających, emulgatorów, aromatów, regulatorów kwasowości i substancji słodzących
- Wyjaśnij znaczenie symbolu E oraz znaczenie dodatków do żywności
- Podaj przykłady szkodliwego działania niektórych dodatków do żywności
Zapisz w zeszycie odpowiedzi na pytania numer 1 oraz 3.
Proszę rozwiązać kartę pracy załączona w postaci pliku
Do rozwiązania zadań skorzystajcie z załączonych informacji w pliku
Rozwiązania zadań z karty pracy proszę odesłać na adres e-maila: justyna.filipiak7@wp.pl
Karty pracy, będą podlegały ocenie.
Pytania proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez dziennik elektroniczny.
Pozdrawiam,
Justyna Filipiak