Uncategorized

Chemia 1 CG, 30.03.2020r.

Temat :Dodatki do żywności.

Proszę w zeszycie zapisać temat lekcji oraz  zapoznać się z zagadnieniami korzystając z zamieszczonych poniżej linków :e-podręcznika, krótkich filmików lub podręcznika – To jest chemia,

https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi

https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/dodatki-do-zywnosci-wplyw-na-organizm-czy-maja-szkodliwe-dzialanie/

https://www.youtube.com/watch?v=W2XxuuhBzec

https://www.youtube.com/watch?v=a5t8056_nYw

https://www.youtube.com/watch?v=hSZQQKC2AYQ

Następnie udziel odpowiedzi na poniższe pytania:

  1. Do czego służą dodatki do żywności; dokonaj ich podziału ze względu na pochodzenie: naturalne i syntetyczne: identyczne z naturalnymi i sztuczne, podaj przykłady
  2. Sposoby otrzymywania różnych dodatków do żywności
  3. Wymień przykłady barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy, substancji zagęszczających, emulgatorów, aromatów, regulatorów kwasowości i substancji słodzących
  4. Wyjaśnij znaczenie symbolu E oraz znaczenie dodatków do żywności
  5. Podaj przykłady szkodliwego działania niektórych dodatków do żywności

Zapisz w zeszycie odpowiedzi na pytania numer 1 oraz 3.

Proszę rozwiązać kartę pracy załączona w postaci pliku

Dodatki do żywności

Do rozwiązania zadań skorzystajcie z załączonych informacji w pliku

Chemiczne dodatki do żywności

Rozwiązania zadań z karty pracy proszę odesłać na adres e-maila: justyna.filipiak7@wp.pl

Karty pracy, będą podlegały ocenie.

Pytania proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez dziennik elektroniczny.

Pozdrawiam,

Justyna Filipiak