Uncategorized

Biologia 3MTP

08-05-2020

Temat:Trawienie i wchłanianie poszczególnych składników pokarmowych

Celem lekcji będzie poznanie w jakich odcinkach przewodu pokarmowego odbywa się trawienie poszczególnych związków pokarmowych, jakie enzymy biorą udział w trawieniu

Poznacie także przystosowania jelita cienkiego do wchłaniania składników pokarmowych.

  1. Trawienie cukrów
  •  odcinki w których są trawione cukry
  • enzymy biorące udział w trawieniu cukrów
  • końcowy produkt trawienia
  • wchłanianie glukozy i jej metabolizm

2.Trawienie białek

  • odcinki przewodu pokarmowego w których jest trawine białko
  • enzymy biorące udział w trawieniu
  • końcowy produkt trawienia
  • wchłanianie aminokwasów i ich metabolizm

3.Trawienie tłuszczy

  • odcinki przewodu pokarmowego w których są trawine tłuszcze
  • enzymy biorące udział w trawieniu tłuszczy
  • końcowy produkt trawienia tłuszczy i ich metab

Temat znajduje się w podręczniku na stronie 140-142

Proszę o zapoznanie się z materiałem i zrobienie notatki w zeszycie

Proszę wykorzystać animacje znajdujące się w Atlasie multimedialnym

Po przeczytaniu treści z podręcznika proszę w celu utrwalenia materiału  zrobić w Kartach pracy

zadanie 18 strona 37

D.Koczkodaj           dkoczkodaj@poczta.fm