Temat: Przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży gastronomicznej cz. 1
Na dzisiejszej lekcji poznacie rodzaje przedsiębiorstw występujących w branży gastronomicznej.
Omówimy:
- Klasyfikację usług gastronomicznych wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU).
- Klasyfikację przedsiębiorstw gastronomicznych.
- Podział zakładów gastronomicznych ze względu na sposób finansowania działalności.
Pod względem prawnym na rynku usług gastronomicznych funkcjonują spółki oraz osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą – pod względem ekonomicznym mamy do czynienia z przedsiębiorstwami. W ujęciu praktycznym funkcjonują pojęcia placówka gastronomiczna i zakład gastronomiczny.
Ad. 1
Zgodnie z PKWiU (usługi gastronomiczne umieszczone są w sekcji I w dziale 56) wyróżniamy usługi gastronomiczne:
- usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych
- usługi przygotowania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering)
- usługi przygotowania i podawania napojów
Ad. 2
Klasyfikacja przedsiębiorstw gastronomicznych
Przesłałam na email ponieważ na stronie nie mogę dodać tego pliku
Ad. 3
Podział zakładów gastronomicznych ze względu na sposób finansowania działalności.
Przesłałam na email ponieważ na stronie nie mogę dodać tego pliku
Anna Lisiecka