13.05.2020 r.
Temat: Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
Celem lekcji jest poznanie funkcji witamin rozpuszczalnych w wodzie w organizmie człowieka.
Zagadnienia do tematu:
- Rola poszczególnych witamin w organizmie
- Skutki nadmiaru i niedoboru
- Źródła pokarmowe witamin
Na realizację tego tematu mamy 2 godziny lekcyjne.
Witaminy dzielą się na dwie grupy: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie. Do drugiej grupy należą do niej witaminy grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, foliany, witamina B12, kwas pantotenowy, biotyna) i witamina C.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie człowieka, a ich nadmiar jest wydalany z moczem. Rzadko kumulują się w ustroju, osiągając toksyczne stężenia. Z tego powodu muszą być dostarczane wraz z dietą. Część witamin grupy B może być wytwarzana przez drobnoustroje przewodu pokarmowego, a niacyna może powstawać w organizmie z tryptofanu. Natomiast witaminy C, w odróżnieniu od większości ssaków, człowiek nie syntetyzuje.
Materiały zamieszczam w prezentacji. Dzisiejszego tematu dotyczą slajdy 16-56. Tak, jak ostatnio proszę zrobić notatkę do zeszytu przedmiotowego i przysłać do mnie zdjęcie.
Dorota Gajowy