Uncategorized

Zasady żywienia 2PT

13.05.2020 r.

Temat: Witaminy rozpuszczalne w wodzie.

Celem lekcji jest poznanie funkcji witamin rozpuszczalnych w wodzie w organizmie człowieka.

Zagadnienia do tematu:

  1. Rola poszczególnych witamin w organizmie
  2. Skutki nadmiaru i niedoboru
  3. Źródła pokarmowe witamin

Na realizację tego tematu mamy 2 godziny lekcyjne.

Witaminy dzielą się na dwie grupy: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie. Do drugiej grupy należą do niej witaminy grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, foliany, witamina B12, kwas pantotenowy, biotyna) i witamina C.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie człowieka, a ich nadmiar jest wydalany z moczem. Rzadko kumulują się w ustroju, osiągając toksyczne stężenia. Z tego powodu muszą być dostarczane wraz z dietą. Część witamin grupy B może być wytwarzana przez drobnoustroje przewodu pokarmowego, a niacyna może powstawać w organizmie z tryptofanu. Natomiast witaminy C, w odróżnieniu od większości ssaków, człowiek nie syntetyzuje.

 

Materiały zamieszczam w prezentacji. Dzisiejszego tematu dotyczą slajdy 16-56. Tak, jak ostatnio proszę zrobić notatkę do zeszytu przedmiotowego i przysłać do mnie zdjęcie.

Dorota Gajowy