Uncategorized

Zasady żywienia-II FTP

Data: 12-05-2020 r.

Temat: Normy spożycia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Skutki ich niedoboru i nadmiaru dla organizmu człowieka.

Wymiar godzin lekcyjnych- 1


Cel lekcji:

  1. Poznanie zapotrzebowania organizmu na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
  2. Poznanie czynników mających wpływ na zapotrzebowanie organizmu na witaminy.
  3. Przedstawienie skutków niedoboru i nadmiaru witamin dla organizmu człowieka.

W celu realizacji tematu proszę o zapoznanie się z prezentacją: Normy spożycia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Skutki ich niedoboru i nadmiaru.

Po dokładnym zapoznaniu się z prezentacją proszę zalogować się na platformę LearningApss i rozwiązać przypisane do tego tematu ćwiczenie interaktywne.

Na podstawie materiałów do lekcji uzupełnij tabelkę, która zobrazuje Twoje zapotrzebowanie na poszczególne witaminy rozpuszczalne
w tłuszczach. Wyniki prześlij na skrzynkę pocztową s.grzywaczewska@wp.pl.

Zadanie-zapotrzebowanie na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

UWAGA!!!

W przyszły wtorek (19 maja 2020 r.) o godz. 14.10 zaplanowany jest sprawdzian wiadomości z działu programowego ” WITAMINY”.
Proszę się przygotować i zalogować na platformę tym samych hasłem co poprzednio. Gotowość zgłoście na grupie.

Pozdrawiam

Sylwia Grzywaczewska