Temat: Dobór, działanie, charakterystyka i konserwacja urządzeń udojowych
Data: 08.04.2020
Ilość godzin lekcyjnych: 4
Plan pracy:
- Na grupie na facebooku 2BT na której zostałeś dodany pod postem meldujesz swoją obecność i gotowość do pracy;
- Zapoznajesz się z plikiem tekstowym w którym znajduje się notatka z zajęć – Urządzenia do doju i wstępnej obróbki mleka– plik dostępny również na grupie;
- Oglądasz poniższe filmy:
– Robot udojowy Lely Astronaut:
– Udój dojarnią karuzelową
– Udój 2×3 typu tandem
– Obsługa i konserwacja dojarek i dojowni
https://www.youtube.com/watch?v=1wG5H7xJDbM
https://www.youtube.com/watch?v=I7orq5amurM
- Odpowiadasz na poniższe pytania:
– omów krok po kroku przebieg udoju w dojarce przewodowej (rurociągowej)
– na czym polega konserwacja pompy dojarki?
– dokonaj podziału dojarek podając ilość sztuk krów które można racjonalnie wydoić
Odpowiedź proszę zredagować w dowolnym edytorze tekstu i przesłać prowadzącemu zajęcia na adres e-mail: tomaszbogusz345@gmail.com
Reszta materiałów zostanie udostępniona w grupie na facebooku – tam prowadzimy również dyskusję na temat udoju i urządzeń udojowych.
Pozdrawiam,
Tomasz Bogusz